Техника на безопастност

Домашен сапун -техника за безопасност при работа с основи

При направата на сапун от нула е необходима луга /алкален разтвор приготвен от основа и вода / – разяждащо вещество,с което по време на работа е необходима известна предпазливост и спазването на определени правила , за по-голяма безопастност. Не трябва да се пренебрегва работата с основа,нито пък да я възприемаме като нещо ужасно,но въпреки всичко трябва стриктно да се спазват мерките за безопастност.

Спазването на няколко прости правила при работата с основа ,при правенето на сапун от нула, превръща създаването на сапун в истинско удоволствие ,без никакви вредни последствия от работата с основа.
А ето ги и основните правила които трябва да се спазват:

  • Носене на личните предпазни средства описани в раздела Подготовка преди да започнете работа с основата, носете ръкавици, маска, очила. Не пренебрегвайте очилата – алкалния разтвор и алкалните пари са опасни за чувствителната лигавица на очите.
  • Помещението където ще се изработва сапуна трябва да разполага с възможност за проветрение- прозорци или аспиратор,защото при смесването на основата с вода се отделят задушливи газове.
  • По време на производството на сапун в стаята да не присъстват деца и животни .
  •  Работната маса трябва да е покрита с хартия или полиетилен ,понеже по време на работа може да падне върху масата част от влаганите продукти.
  •  Натриевата основа трябва внимателно да се изсипва по време на изтеглянето / с лъжица или шпатула /,защото може да се разпраши, което меко казано, не е полезно. Кутийката в който се тегли основа, както и лъжицата трябва да бъдат сухи.Добър вариант е да си направите кутийка от хартия и след използването да я изхвърлите,както и чашка за еднократна употреба.
  • Изтеглената основа се поставя бавно /на порции/ във вече дозираната вода,като се разбърква постоятнно със стъклена или дарвена пръчка. Спазвайте правилото да поставяте основата във водата ,а не обратно.Имайте в предвид ,че се отделя голямо количество топлина ,затова и съда в който се прави разтвора трябва да е издръжлив на топлина.Най- удобния вариант е съда да е поставен в мивката,така че ако се случи нещо и съда се спука ,разтвора да изтече в мивката,като се облее обилно с вода.При възможност ползвайте аспиратор ,за да се отвеждат отделените пари,които са задушливи.
  •  Ако по някаква причина върху тялото попадне алкален разтвор ,то веднага трябва да се промие  с вода и след това с киселинен разтвор / разтвор на оцет или лимонена киселина /,а при нужда да се постави и марля с киселинен разтвор.
  •  След приключване на процеса за изработване на сапун ,всички съдове трябва добре да се измият и да не се използват за готвене.
  •  Основите трябва да се съхраняват на недостъпни за деца и животни места.Същото се отнася и за етеричните масла. Това са основните мерки за безопасност при работа с основи. Те са доста прости, но изпълнението им ще направи производството на сапун безопасно.