Подготовка

Домашен сапун – какво ви е необходимо за да започнете производство

Оборудване и суровини:
1. Везни. Те трябва да са с точност до 0,01 грама или  най-малко до 0.1 гр. Везни с точност до 1 грам  не са удачни за измерване на основата ,защото основата трябва да се измерва възможно най-точно/за предпочитане до стотни /. За количеството на  основата влагана в сапуна ,разликата от 1 грам е много съществена,което е много важно.Везни с точност до 1 грам могат да се използват при  производството на  по-големи количества сапун ,но не по-малко от килограм основа.

Точните везни обикновено са с обхват 200-300 грама и са удобни за измерването на основата,но пък са неудобни за маслата ,които се слагат в по-големи количества.

Като цяло е хубаво да разполагате с два вида везни –едни с по-голяма точност за измерване за основата и втори –за измерване на маслата.

2.Термометър. Ще бъде необходимо да се определи температурата на маслото и температурата на алкалния  разтвор преди смесването им. Температурата им  трябва да се различава с не повече от 1-2 градуса. В обратния случай, когато се смесят, сапунената маса  може да се  разслои (например, ако температурата на маслото е 40 градуса, а температурата на алкалния разтвор е  50 градуса). За удобство можете да си закупите два термометъра –един за маслата и един за  алкалния разтвор.Но ви е необходим поне един термометър.

Когато правенето на сапун ви стане постоянно хоби  можете да си  закупите  инфрачервен термометър ,който е един чудесен вариант.

3.Блендер/пасатор.  Необходим е в случая,когато смесим двете съставки/масло и алкален разтвор/,за по бързото осапуняване. Ако не разполагате с блендер то тогава се бърка на ръка с дървена или стъклена бъркалка ,като бъркането продължава много по-дълго време.

4.Съдове .Нуждаете  се от няколко вида съдове:

– Съд за приготвяне на алкалния разтвор / основа с вода/.Съдът трябва да издържа на топлина ,понеже при разтварянето на основата се отделя топлина.Съдът трябва да е от специално термоустойчиво стъкло ,използвано в лабораториите или просто неръждаем съд.

-Съд за маслата ,който  по големина е предвиден според количеството сапун което ще приготвяте.Също може да бъде стъклен или неръждаем.Имайки в предвид че маслата се загряват на водна баня,то трябва да може да се поставя в друг съд.

-Съдът за водната баня трябва само да може да издържа на топлина ,понеже се поставя директно на котлона и да е достатъчно голям ,за да може в него да се вмества съда на маслата.

-Бъркалка,която  най-добре да е стъклена или дървена.

-Цедка ,която е необходима за прецеждане на алкалния разтвор .Ако са останали кристали те трябва да бъдат отстранени.Цедката трябва да е неметална с фина мрежа.

-Форми за изливане на готовия сапун – по желание могат да са силиконови,пластмасови ,единични  или такива, които ще се нарязват.

Внимание: Съдовете използвани за приготвянето на сапун не трябва да се използват за готвене!

5.Средства за определяне готовността на сапуна.Това е индикаторната хартия ,която да ни покаже какво е pH сапунената смес.Съществуват и електронни pH метри.

6.Материали за производство на сапун.

Набор от различни видове масла ,избрани по рецепта или според свойствата им.

Може също комбинация от растителни и животински мазнини.

Може и само един вид масло – кастилския сапун например се прави само от зехтин.

Етерични масла за преданване на конкретни качества на сапуна ,както и аромат

Други съставки -пълнители като хума ,мед,билки и т.н

Но задължително за всеки сапун е необходима основа.За твърдите сапуни се влага NaOH  /натриева основа/,а за изработка на течни сапуни се влага КОН /калиева основа/

Лични средства за защита При работа с основа и алкални разтвори е необходимо ,както голямо внимание ,така и задължителни средства за защита,а именно:

-ръкавици

-очила

-маска/респиратор/

-предпазно облекло  с дълъг ръкав

-шапка за коса

 

Подготвителен етап

Преди започване на  работа е необходимо да се набавят всички описани инструменти.Масата на която ще се извършват работите е необходимо да се застели с хартия/вестник / или полиетилен .Стаята да е с прозорец,за да могат да излизат парите отделени при приготвяне на алкалния разтвор.Да няма деца и животни в стаята .

При приготвяне на алкалния разтвор ,задължително личните предпазни средства трябва да са поставени!

След приключване на работа ,хартията се изгаря ,съдовете се измиват обилно с вода ,масата и пода се почистват ,ако има попаднали съставки по тях.Готовия сапун се поставя на недостъпно за децата място до отлежаването му.