Методи

С тази статия ще ви запозная с двата метода за изработка на сапун в домашни условия.

Това са : студен процес на осапуняване и горещ процес на осапуняване.

Предимствата на  студения метод са,че не отнема много време за приготвянето на сапуна- от 30 минути до 1-2 часа,взависимост от рецептата.Сапунът ,който се получава при студения метод е по-глатък.При горещия метод това се постига трудно.При студения метод има много по-широк спектър за декориране на сапуна.

Има естествено и минуси,като това ,че трябва да се изчакат минимум 40 дни,преди да използваме сапуна.Също така при студения метод не може да се контролира,кое от маслата ще се осапуни напълно и кое ще остане да обогати сапуна / това се отнася при сапуните в които използваме повече от един вид масла,а това в повечето случаи е така/.Студеният метод е по-евтин и по-продуктивен,но това е за сметка на качеството.Това не означава ,че сапуна изработен по студения метод не е натурален / когато влагаме натурални съставки /,но не можем да гарантираме на 100% неговите качества ,  било то хидратиращи ,лечебни или почистващи ,понеже не сме сигурни кои от допълнителните съставки  са се осапунили и кои са останали да въздействат върху кожата.

Все пак тези плюсове и минуси са относителни. При горещия метод за приготвяне на сапун също съществуват минуси и плюсове.

Както вече споменахме горещият метод отнема повече време за приготвянето му – 4-8 часа ,като отново зависи от рецептата и вида на прибавяните масла.

През това време младия сапун придобива нормално рН , реакцията на осапуняване завършва изцяло и по този начин сапунът престава да бъде агресивен. Едва тогава добавяме всички активни компоненти/ ет.масла ,базови масла  ,билки и др./. Разбъркваме и изсипваме във формите.След като се охлади и втвърди се нарязва.Достатъчни са 2-3 дни, за да излезе излишната влага и е готов за употреба.

Външния вид на този сапун обикновено е груб , може  да има назъбени ръбове,няма ярки цветове. Цвета може да се промени с времето,понеже не са използвани изкуствени оцветители,стабилизатори и други пълнители. Този сапун е невъзможно да се постави в декоративни форми , защото е с доста голяма плътност. Но ценителите знаят , че един истински диамант не изисква рамка ,а намират красотата в простата външност и богатото съдържание.

Производителите на тези сапуни гордо описват подробно информацията за състава на сапуна.

Този метод на производство е най-скъп , но той гарантира продукт с високо качество,притежаващ всички описани свойства. Хората ги усещат и го ценят.

Горещия метод позволява да се контролират  всички процеси и ние винаги на 100% сме сигурни,че всички добавки гарантиращи свойствата на сапуна няма да встъпят в реакция с основата и ще запазят своите разкошни качества.


1.Студен метод за приготвяне на сапун

Това е един изпитан метод за ръчна изработка на сапун и е метода,който трябва да се използва при начинаещите.Започва с топене на твърди и меки масла,приготвяне на луга и след това смесване.Смесването на разтопените масла и лугата трябва да става при изравнени температури ,около 60 градуса по Целзий.

Започваме  разбъркване с миксер или бъркалка до сгъстяване /наричаме следа/,след което  разливаме в приготвения съд.

Този метод изисква водна баня за разтопяване на маслата,термометър и бъркалка.

Готовия сапун трябва да престои от 4 до 6 седмици и след това е готов за употреба.

По-долу в линка ще намерите подробно описана рецепта за студен метод за ръчно производство на сапун:

Кастилски сапун -първи вариант

Моля спазвайте ТЕХНИКА НА БЕЗОПАСНОСТ


2.Метод при стайна температура

Този метод не изисква източник на топлина и термометър.

След като сме отмерили маслата ,водата и натриевата /калиевата /основа,първо приготвяме разтвора от луга.

При разтварянето на основата се отделя топлина и разтвора става горещ.Започваме да наливаме горещия разтвор върху студените масла и да бъркаме.Те се разтварят от топлината на лугата.След като се разтворят добре ,прибавяме и течните масла.Продължаваме да бъркаме и след получаване на следа ,разливаме във форми.

Готовия сапун трябва да престои от 4 до 6 седмици и след това е готов за употреба.

Моля спазвайте ТЕХНИКА НА БЕЗОПАСНОСТ


3.Горещ метод за приготвяне на сапун

Този метод може да се разглежда като продължение на студения /стайния метод,като след смесването на маклата с лугата се слага върху източник на топлина и се вари до сгъстяване.Бърка се по-рядко и камо към края постоянно.Тук не се изисква замерване на температури.

Този метод за правене на сапун е доста популярен поради факта ,че този сапун може да се използва още след 24 часа,въпреки че е хубаво да се изчака поне една седмица ,за да се втвърди хубаво .

Този метод е по-труден от студения,но затова пък не изчакваме толкова дълго ,за да го използваме.

1. Приготвяме разтвора на лугата.

Измерваме необходимата вода и я слагаме в съда ,който сме приготвили за лугата.

Претегляме основата и бавно я прибавяме към водата ,като разбъркваме постоянно.

Внимание:Винаги добавяйте основата към водата,а не обратно.Развива се висока температура и се отделят задушливи газове.Извършвайте това под вентилаторна кабина или навън.След като направите разтвора го оставете на място ,където да не дишате задушливите газове.

Моля спазвайте ТЕХНИКА НА БЕЗОПАСНОСТ
2.Подготовка на  базовите  масла.

Започваме с изтеглянето на маслата и прибавяне в съда в който ще варим сапуна.

Огъня или котлона вече е включен и докато изтегляме другите масла ,първите се топят.Последно прибавяме течните масла.

3.Варене

След това изсипваме вече готовия разтвор на луга и разбъркваме добре.

Трябва да разполагате с няколко часа свободно време ,докато приготвяте сапуна.

Вари се на средна температура и в началото се бърка по-рядко ,но към края бъркаме постоянно.

И тук ако имаме някакви добавки ,допълнителни масла и аромати,се поставят накрая преди разливане.

Сапуна изготвен по този метод е по-груб от изготвения по студения метод ,но това не е важната част в неговото качество.

Моля спазвайте ТЕХНИКА НА БЕЗОПАСНОСТ


4.Разтопи и излей

Много приятен метод ,но ако искаме 100% натурален сапун,трябва да  сме сигурни ,че сапунената база  ,която използваме е натурална.

Вижте ТУК :