Ръчна изработка на сапун

Този раздел е за тези ,които са разбрали ,че истинските натурални сапуни са нещо прекрасно за нашето тяло ,искат да се опитат да направят свой собствен сапун  и се питат как да започнат и какво им е необходимо.

Веднага искам да подчертая ,че правенето на сапун в домашни условия е едно много интересно и най-вече полезно хоби,макар в самото начало да изглежда твърде сложно.Но с времето усвоявайки методите на производство се превръща в едно приятно занимание.

Мисълта за производство на сапун ме занимаваше още преди 20 години,когато завърших образованието си на инженер-химик.Но тогава информацията беше по-оскъдна,по трудно се намираха материали .Не преставайки да се интересувам и обогатявайки познанията си в тази насока , гордо мога да заявя ,че от година и половина се занимавам с това производство и съм обсебена от това хоби.

Сега ,когато използвам единствено моите сапуни вече цяла година,мога да кажа ,че открих,че ползите от тях са много повече от това което очаквах.Кожата на тялото ми стана изключително гладка и като че ли се подмлади  .

Постепенно започнах да раздавам на роднини и приятели и отзивите за тях бяха повече от положителни.

Не е нужно да си химик ,за да знаеш ,че при осапуняването на мазнина с натриена основа се отделя глицерин,който има хидратиращ и омекотяващ ефект върху кожата ,а в домашно направените  сапуни той остава в тях .Понеже глицерина е доста търсен ,дори е по-скъп от самия сапун,то промишлените производители на сапун го отделят след осапуняването на мазнините и печелят отделно от  него.Да не говорим за всички синтетични добавки ,които влагат в сапуните,които изсушават кожата ,а понякога придизвикват и алергии .

Реших да споделя всичко това,да се постарая по най-достъпния начин да опиша техниката на производство,така че ако някой желае да си изработи свой собствен сапун,да прочете и да пробва  .Следвайки инструкциите  можете да си направите прекрасни сапуни .

 

Сайта се актуализира постоянно:следете за новости в света на изкуството на сапуна.