Лукса на средновековните аристократи – в нашата баня

Лукса на средновековните аристократи – в нашата баня

Кастилския сапун е Царя на всички тоалетни сапуни.

Този сапун е много нежен към кожата и и предава мекота,скъп за производство ,капризен при използване,недостъпен за нас преди ,а сега рядко се появява на пазара.

Кастилския сапун се е ценял в средновековието почти толкова ,колкото златото и незаслужено е бил забравен в периода на увлечението по евтината „химия“ в козметиката.

Едва сега най-ефективните стари рецепти започват да се съживяват и кастилския сапун започва да се появява на пазара. И както често се случва ,овенчаните  в легенди и уникална ефективност,такива продукти стават предмет на фалшификации.

И така : Кой сапун има право да се нарича настоящ  Кастилски?

Само един натурален сапун – този ,който е направен от минимум 90% зехтин Екстра върджин /студено пресован /,а останалите 10 % са други масла  , най-вече  кокосово или рициново,за да предадат на сапуна по-голяма твърдост и пяна.

Ако даден производител ви казва ,че в неговия сапун има голяма част зехтин ,или че е обогатен със зехтин ,това не е кастилски сапун.Дори когато сапунът се вари с голяма част зехтин ,но рафиниран – това също не е кастилски сапун и няма да получите това въздействие върху кожата,което очаквате.

Каква е причината за уникалните свойства на настоящия Кастилски сапун ?

На първо място – уникалния състав на зехтина  Екстра върджин . От училище ние знаем ,че различните растителни мазнини съдържат разнообразни мастни киселини.Ефектът ,който те оставят върху кожата също е различен.В козметиката отдавна е известно ,че колкото повече олеинова киселина има в дадено растително масло,то сапунът произведен от тази мазнина, много повече  овлажнява и омекотява кожата .

Олеинова киселина се съдържа в много растителни масла (бадемово, от гроздови семена и т.н.). Но шампион  е зехтина  – той съдържа  85% олеинова киселина!

Втората причина – това е наличието в нерафинираното  маслиново масло на много ценната , така наречена “неосапуняема фракция”. Това са хранителни вещества (витамини, антиоксиданти, агенти стимулиращи регенерацията на кожата и т.н.), които се разтварят в маслото и му предават  жълто-зелен цвят и характерен мирис.

Именно те,а не само съдържанието на мастни киселини са „отговорни“ за лъвския пай от предимствата на зехтина .

Плусове и минуси на Кастилския сапун.

Питаме се какви минуси може да има този сапун,който в миналото се е оценявал колкото златото.

Именно нерафинираното маслиново масло е отговорно за „минусите“ на Кастилския сапун, от които са лишени промишлено произведените сапуни от  ПАВ.

Първо: Това е цената. Цената на едро на зехтин екстра върджин  е 2 – 2,5 пъти по-висока  от кокосовото  и палмовото  масла (конвенционални суровини за производството на натурален  сапун ръчна изработка) и 6-7 пъти по-скъпо, отколкото рафинираните  животински мазнини (основна суровина за производството на промишлените сапуни).

Втори  минус е липсата на твърдост.Именно голямото съдържание на олеинова киселина го прави доста мек и податлив на разкашване.Всички натурални сапуни се разкашват много повече от индустриалните сапуни.А кастилския сапун ,ако се остави в сапунерка с наличие на вода се превръща в разложена маса.По тази причина той трябва да се съхранява в сапунерка ,която се отича от водата /разпробита/,а при възможност да се изсушава след употреба.

/Това е довело до получаване и  на течен Кастилски сапун / гел /,чрез осапуняване на зехтин с калиева основа ,вместо с натриева /

Трети недостатък:Цвета,аромата и слабата пяна.Нерафинирания зехтин има напит жълто-зелен цвят и характерен аромат ,който не може да изчезне при приготвянето на сапуна.

Кастилския сапун без никакви добавки има жълт цвят и характерен аромат ,които на някои се харесват ,а на други не.Всички допълнително добавени етерични масла и аромати се наслагват върху оригиналния аромат и го променят значително. В допълнение, Кастилия сапун образува слаба пяна.В топла вода дава фина крем пяна.Добре е да се използва гъба ,понеже с нейна помощ пяната се образува по-бързо .

Как да различим истинския от фалшивия кастилски сапун.

Като химичен анализ на различни соли на мастни киселини, ако 85% или повече от тях  е  олеинова, следва,че  това е сапун, направен от 90% зехтин .

Разбира се, горния анализ гарантира, че сапунът е приготвен  от  90% зехтин. Но има и няколко черти, които ще помогнат да се открие  очевидна фалшификация.

Кои са те:

  1. Ако сапуна е бял – то той не е Кастилски. Дори да се прибави избелващ пигмент – титанов диоксид ,то Кастилския сапун не може да стане снежно бял.
  2. Ако при миене много лесно се образува пяна с големи мехури.

Ако само веднъж се измиете с кастилски сапун ,после никога няма да сбъркате неговата пяна-тя не се появява веднага,но ако интензивно се миете с парчето сапун  по ръцете се появява много характерна мека“кремовидна“ и „хлъзгава „ пяна.

  1. Ако сапунът е твърд ,а има аромат на етерични масла или аромати. / за да стане много твърд Кастилския сапун е необходимо много време – 6 месеца ,а най добре  8-10  ,а през това време ефирните аромати изчезват/

 

 

 

 

Вашият коментар