Какъв сапун да изберем

Ако си припомним малко химия и  разгледаме  сапуна от тази гледна точка, то той е съставен от соли на мастни киселини, които имат почистващи свойства, както и от мастни киселини, които от своя страна, са част от растителните масла и животинските мазнини. Освен това,натуралния  сапунът съдържа глицерин, който овлажнява кожата .
За да се получи сапун е необходима  химична реакция, която се нарича “осапуняване „.Това е реакция  между мазнини и основа / натриева или калиева / при която се  формират молекулите  сапун  и глицерин. Благодарение на миещите свойства на сапуна е почистването , а  глицерина способства за  овлажняването. Въз основа на тези компоненти е ръчно изработения сапун, тоест, в състава му няма нищо излишно – вода, натурален глицерин ,сапунена база от естествени мазнини и масла. Освен това сапунът може  да се обогати с добавки  като глина, лечебна кал, восък, растителни екстракти, етерични масла,билки и др.

Основната разлика между промишлено произведен /търговски/ сапун и натуралните сапуни направени в домашни условия е,че в промишлени условия глицерина ,тази много по-скъпа съставка от самия сапун ,се отделя от него. Друг голям минус на индустриалните сапуни е, че за да се достигне хубав търговски външен вид се  добавят различни синтетични вещества, които са вредни за кожата ни.
Така например повърхностно активните  вещества – ПАВ, които имат отлични свойства дори в твърда вода и сол ,не оказват положителен ефект върху кожата.
Прекалено честото използване на такива сапун води до отмиване на естествения защитен слой на кожата.

В момента в публичното пространство и в широк диапазон в интернет се предлага ръчно изработен сапун. За да различите натуралния от промишления сапун ,четете добре описанието и съставките. Така че, ако  сапуна включва глицерин, вода, соли на мастни киселини и други естествени добавки, можете да бъдете сигурни, че ще получите естествен продукт. Натуралния сапун също може да разпознаете и по външния вид –той е много по-груб от лъскавите промишлени сапуни.И не на последно място е цената – натуралния сапун е по-скъп,първо ,че е съставен само от натурални масла и съставки ,а също и това,че не се произвежда серийно в големи количества.

Значими факти за сапуна:

• Добрия сапун има неутрално рН. По отношение на натуралния сапун, ТОВА НЕ Е ТАКА. Той се състои от сол на мастните киселини и той  просто сам по себе си  не може да бъде неутрален. Неутрален сапун може да се основава само на синтетични детергенти.

• Натуралния сапун ръчно произведен  винаги има в състава си глицерин, за разлика от индустриалните сапуни.При тях глицерина се отделя с търговска цел ,като в някои случаи се връща в сапуна и тогава те носят името „глицеринови“.

• Промишлените сапуни  винаги са наситени с аромати ,които сами по себе си са алергени. Този аромат от една страна се влага ,за да прикрие аромата на алкохол (етилов и изопропилов), който е вреден за кожата, но помага да се гарантира прозрачността на сапуна.

• Качествения сапун ръчна изработка се изработва от  натурални  масла и мазнини, и след приключване на процеса на осапуняване  НЕ СЪДЪРЖА ОСТАТЪЧНА ОСНОВА.

• В технологията на промишлено произведените  сапуни  се преминава през етапи ,които водят до отделяне на вредни за околната среда отпадъци и миризми. Собственоръчно направения  сапун, не оставя след себе си отпадъци . Той се произвежда по БЕЗОТПАДЪРНА ТЕХНОЛОГИЯ,а при използването му се разграждане и не замърсява околната среда.

Вашият коментар