Използвайте ленено масло локално върху кожата, вместо през устата

Проповедниците на ползите от употребата на ленено масло твърдят, че при редовен прием този натурален продукт, извличан от лененото семе, може да способства за облекчение и лечение на състояния като екзема, акне, раздразнена и суха кожа и дори за болката след слънчево изгаряне. Националният здравен институт на САЩ обаче е по-скептичен относно ползите от оралното /през устата, под формата на дражета/ приложение на лененото масло.

Според националната лекарствена библиотека на САЩ, лененото масло обикновено се приема през устата в дози от 10 до 250 грама, набавяйки на организма Омега-3 алфа линоленова киселина и Омега-6 линоленова киселина. Алфа линоленовата киселина е есенциална мастна киселина, която намалява нивата на LDL-холестерола и триглицеридите в кръвта и риска от развитие на коронарна болест на сърцето. Тъй като е изключително нестабилна на светлина и кислород, Омега-3 трябва да се набавя от сурови пресни ядки и семена, които са най-богати на веществото, или от студенопресовани в контролирана безкислородна среда масла и хранителни добавки.

Националният здравен институт и националната лекарствена библиотека на САЩ застават зад становището, че ползите от приема на ленено масло през устата за третиране на дерматологични проблеми все още не изследвани обстойно върху хора. Твърденията в тази посока почиват преди всичко на “традициите или на научни теории” и не само ефикасността, но и безвредността на лененото масло, приемано като хранителна добавка без предписание, предстои да бъдат доказани.

Ето защо приложението му като средство, подобряващо състоянието на кожата, включително при розацеа и псориазис, трябва да бъде локално, смятат специалистите. В козметиката лененото масло е включено като съставка в кремове и гелове за хидратиране и изглаждане на кожата. Производителите на подобни продукти твърдят, че прилагането им ще редуцира фините бръчици, ще направи кожата по-еластична и сияйна, а също така по-устойчива на неблагоприятни атмосферни условия.

Д-р Джефри Бенабио – член на Американската академия по дерматология и експерт в грижата за кожата, също изтъква тези предимства от локалната употреба на ленено масло, като акцентира върху противовъзпалителните свойства на омега-3 киселините, които могат да редуцират зачервяването и дразненето на кожата.

Освен в готовата козметика, лененото масло може да бъде включено и в домашно приготвената. За целта могат да се използват капсули с маслото, но трябва да се внимава при обработката и съхранението им, тъй като, както стана дума по-горе, алфа линоленова киселина е чувствителна на светлина и топлина. Друг вариант е вместо със съдържанието на капсулите продуктът да бъде приготвен с натрошено ленено семе.

Една от най-бързите и лесни рецепти, даващи отлични резултатите в грижата за лицето на кожата и шията, е маската с мед, която се приготвя от 3 супени лъжици ленено семе, една супена лъжица мед и ¼ /или по-малко/ топла вода. Продуктите се смесват, като се получава хомогенна смес, която се нанася на кожата на лицето и шията и се оставя да действа 20-30 минути, преди да бъде отмита с топла вода. Маската е особено подходяща за хора със суха и лющеща се кожа, а ексфолиращият й ефект спомага за почистването на кожата от замърсявания и комедони.

И на финала, още няколко думи за приема на ленено масло през устата с цел повлияване състоянието на кожата. Националният институт на САЩ и Университетът на Медицинския център на Мериленд алармират за риска от сериозни вреди върху здравето при неправилно му дозиране и произволен прием. Особено опасно е съчетаването му с лекарства за понижаване на кръвната захар и изобщо на каквито и да било медикаменти, тъй като лененото масло може да вдигне нивата на кръвната захар при тест за глюкозна толерантност и да забави абсорбацията на лекарствата от организма. Както в този случай, така и при всякакво друго заболяване, а дори и при напълно здрави хора, приемът на хранителни добавки, включително на ленено масло, трябва да се предприема само след консултация със специалист.

Също така е важно се знае, че е необходимо да поддържа определен баланс между Омега-3 и Омега-6 киселините, които са категоризирани като полиненасителни мастни киселини, тъй като за разлика от Омега-3, Омега-6 може да способства за протичането на възпалителни процеси в организма. Здравословното съотношение между тези две киселини е 2:1 и дори 4:1 в полза на Омега-3.

 

Вашият коментар