За домашната,ръчната и купешка козметика

Домашната козметика се ограничава с използването на подръчни и свежи продукти най-често хранителни, като плодове, зеленчуци, различни натурални масла, мляко, хума и др. Продуктът не се консервира и се използва на момента. Когато чуем „домашна козметика“ си представяме нещо свежо, малотрайно, ефикасно, плодово, зеленчуково, млечно, безопасно и в повечето случаи това е така. Обаче имаме склонността да придаваме същите качества и на ръчната козметика, което не винаги е вярно. Освен това трябва да имаме предвид, че домашната козметика не е в състояние да задоволи цялостната ни нужда от козметика, освен нея е необходимо да използваме и нещо друго от масовата серия или ръчна изработка.

Ръчната козметика също може да бъде произведена в къщи, тоест може да спада към домашната козметика. Но под ръчна козметика би трябвало да се разбира не домашна в смисъла по-горе, а професионално изработена козметика, която може да бъде направена както в къщи, така и в лаборатория. За нея се използват субстанции, които обикновено не са достъпни за средностатистическата домакиня, която си прави маска с краставица в домашни условия и за употребата им са необходими задълбочени познания по козметология. Продуктите задължително се консервират и това се прави по различни способи и имат трайност до 1 година.
Ръчната козметика може да превъзхожда в пъти по ефикасност и външен вид домашната и купешката козметика, когато е направена според правилата и от квалифициран специалист.  Тя може да съчетава приятния външен вид на купешката козметика и ефикасността на домашната козметика. В нея се използват както съставки, влагани и в масовата козметика, така и натурални и растителни екстракти. Разликата е, че в нея могат да се вложат по-голям брой и количество активни съставки в сравнение с купешката и то според индивидуалните нужди на клиента, тъй като при всички положения се изработват малко бройки.Ръчно изработената козметика може да бъде нещо доста опасно, когато се прави от неквалифициран човек без достатъчно знания. По разни блогове се виждат меко казано опасни рецепти за ръчна козметика с невероятни количества пчелен восък, тежки масла и емулгиране с боракс, което от години не се използва дори в най-евтината и долнокачествена купешка козметика. Пчелният восък не е безобиден продукт, въпреки, че е натурален. Той може да предизвика алергия, а и по принцип влагането му над 2% в кремове не се препоръчва. Билковите екстракти също не са безобидни и трябва да се използват с голямо внимание, както и етеричните масла.

Купешката козметика е ясно на всички какво представлява, надали има смисъл да обяснявам за нея. Продуктите, плод на маркетинга, са с привлекателна опаковка, вид и мирис. Видът и мирисът се дължат на синтетични оцветители и парфюмни композиции, а продуктите имат голяма трайност. Предвид серийното производство активните съставки са сведени до минимум, тоест не можем да очакваме от масова козметика някакъв невероятен ефект. Обикновено тази козметика е по-евтина от ръчно изработената, най-вече поради серийната организация на производството й.

Домашна, ръчна или купешка козметика – изберете сами, като обаче стигнете до вашето решение с необходимите познания.

Екомама

Вашият коментар