ЧЕТИ ЕТИКЕТА

Цялата истина за SLS и SLES: содиум лаурил и лаурет сулфат (sodium lauryl и laureth sulfate)

Вероятно вече много сте чували за тези вредни компоненти в козметиката. И даже сте виждали реклами «шампоани без сулфати», «шампоани без SLS». Толкова ли е страшен този дявол, както го рисуват? Нужно ли е да съберем всичките шишенца с SLS и да ги изхвърлим на боклука?

Ако никога не сте се замисляли за състава на козметичните средства които купувате, съм убедена, че 98-100% от вашите шампоани, душ-гелове, течни сапуни и измиващи средства за лице, както и не е малка част от битовата химия във вашият дом съдържат SLS, при това в големи количества. За да разберете това така ли е, погледнете състава на опаковката на обратната страна. По-скоро ще видите наименование sodium lauryl sulfate или което прилича на него, например, sodium laureth sulfate в списъка на първите пет компонента в състава.

Хайде да разберем:

Какви са тези зверове, тези сулфати

Как содиум лаурил и лаурет сулфати се използват в  промишлеността и в козметиката

Каква вреда SLS оказва върху кожата и организма като цяло.

Безопасен ли е содиум лаурет сулфат (sodium laureth sulfate — SLES) за разлика от содиум лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate — SLS)?

Нашите препоръки и изводи относно козметиката с SLS и SLES

Какво е това SLS — содиум лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate) и содиум лаурет сулфат (sodium laureth sulfate)

SLS и SLES – група от химични компоненти, евтини повърхностно-активни вещества (ПАВ), агресивни  компоненти, притежаващи силни измиващи, почистващи, пенообразуващи, мастноразтворими и омокрящи свойства. Активно се използват в козметиката.

Най-опасните от групата сулфати:

sodium lauryl (laurel) sulfate (содиум лаурил сулфат) или натриев лаурил cулфат. Други названия: sodium dodecyl sulphate, sodium PEG lauryl sulphate, monododecyl ester, sodium PEG lauryl ether sulphate. Този продукт от нефтопреработка, който често маскират с надпис «получен от кокосово масло» или «от кокосови ядки»

ammonium lauryl sulfate — ALS (амониум лаурил сулфат) и ammonium laureth sulfate – ALES (амониев лаурет сулфат )

Това са натриеви соли от лаурилсулфокиселина, много евтини, опасни и разяждащи компоненти. Може би, едни от най-опасните компоненти в козметиката, които агресивно въздействат върху кожата и вътрешни органи.

За содиум лаурет/лорет сулфат (sodium laureth sulfate — SLES), аналогът на содиум лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate — SLS) ще поговорим малко по-късно.

Още подобни компоненти могат да се казват така: sodium myreth sulfate (SMS), sodium myristyl ether sulfate (SMES).Къде се използват SLS и SLES

Използването на sodium lauryl sulfate и sodium laureth sulfate в козметиката:

Пяна и гелове за измиване на лицето

Средства за премахване на грим

Шампоани (около 90% на всичките шампоани съдържат SLS и SLES)

Течен сапун

Душ-гелове

Пяна за вана

Пасти за зъби

Средства за интимната хигиена

Може също да присъства и в кремовете и в друга продукция

Тези компоненти са много евтини и се използват в козметиката много често и в големи количества. Средства със сулфати прекрасно почистват кожата и косата, измивайки мръсотията и отделяния на мастните и потните жлези. Но какво правят още освен почистването?

Обърнете внимание на използването на SLS в промишлеността:

Битови почистващи средства (за измиване на чинии, подове, универсални почистващи средства

Промишлени почистващи средства (за измиване на подове, за измиване на машини и т.н.)

Обезмаслителни средства (за двигатели и различни повърхности)

Използването на сулфати в науката и медицина:

SLS се използва в множество клиники по света за да бъде предизвикано раздразнението по кожата при опитните субекти за експерименти. След това учените премахват раздразнението на увредените участъци по кожата с различни препарати, анализирайки тяхната ефективност.

Изследванията на различни учени, в това число в Медицински Колеж на Университета щат Джорджия показали следните особености и вреда от содиум лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate):

SLS почиства като окислява повърхността, в това число кожата, оставяйки филм върху нея. Този филм може да дразни кожата, предизвиква сърбеж, лющене, зачервявания, алергии и при дълго използване — кожни заболявания. SLS разрушава хидролипидната защита на кожата, влиза в реакция с липидите на кожата и ги дегинерира.

SLS изсушава косата, предизвиква образуването на сухи, късащи се и нацъфтели връхчета, може да способства за падането на косата и образуването на пърхот, а също така и заболявания по кожата на главата.

SLS прави косат мазна в корените, предизвиква необходимостта да се мие главата много по-често. Всичко е много просто – силното обезмазняване на кожата на главата стимулира активната работа на мастните жлези.

SLS през кожата прониква в тъканите и органите, в това число в очите, черен дроб, бъбреци, сърце, мозък, задържа се там и се натрупва, постепенно повишавайки своята концентрация. SLS може да промени протеиновият състав на клетките, особено при децата, предизвиквайки различните заболявания, например, катаракта. Може да предизвика  мутация на клетките и да увреди имунната система.

Сулфатите реагират с много от компонентите в козметиката, образувайки при това нитросамини (нитрати) и канцерогенни диоксини. Те също така проникват в кожата и след това в кръвта.

Практически не се извеждат от организма чрез черният дроб

Существува също и аналог на содиум лурил сулфат — sodium laureth sulfate (SLES) или содиум лаурет/лауреат сулфат. той образува много пяна при миене и дава илюзията на гъст, концентриран и скъп шампоан или душ-гел.

Според експертите на The Cosmetic Ingredient Review (CIR) от 1983 година, той е безвреден компонент. Обаче, много други учени въз основа на направените проучвания съобщават, че sodium laureth sulfate може да предизвика раздразнение и лющене на кожата, разрушава луковиците на косъма, предизвиквайки загубата на косата. Той много бързо и лесно прониква в кожата и също се натрупва в организма. SLES по-малко дразни кожата, отколкото SLS, но може силно да я изсуши. В реакцията с други компоненти също може да образува диоксини и нитрати, които предизвикват образуването на ракови клетки.

Такива изследвания били са направени много повече, в това число вие може да срещнете такава информация при такива професори и доктори на науката, като Samuel S. Epstein от университет Чикаго (the School of Public Health) или Doris J. Rapp, в такива научни издания, като «Healthy Beauty» и «The Safe Shoppers Bible», «Glossary of Chemicals & Synthetics to Avoid In Personal Care Products», при такива научни организации, като Health Care Without Harm, Natural Skincare Authority и т.н.Вредата от SLS (содиум лаурил сулфат), на която сте изложени при използването на козметиката и битова химия с този компонент

Изводи: да се използва или не козметиката с сулфати SLS и SLES

Еднозначно козметиката със сулфати не трябва да се използва от хора с чувствителна и алергична кожа, кожни заболявания, както и от деца. За съжаление, надписите върху шишенцето «детски», «одобрено за детско използване», «за деца» не ви гарантират отсъствието на тези вредни и опасни вещества. Даже при такива известни марки, като немската Bubchen. В същност, повечето от така наречената детска козметика не се отличава много от “за възрастни” по състава…

Старайте се изобщо да не използвате козметиката със sodium lauryl sulfate (содиум лаурил сулфат) или  ammonium lauryl sulfate (амониум лаурил сулфат). Даже едно използване може да навреди на кожата и вътрешните органи, особенно при децата

Еднократно и много рядко използване на бързо измиващите средства sodium laureth sulfate (содиум лаурет сулфат, по-малко опасен сулфат) по-скоро никак няма да се отрази на вас и вашата кожа. Обаче много често може да наблюдаваме именно постоянно ежедневно използване – всеки ден течен сапун, душ-гел, шампоан, веро. А това вече може с времето да предизвика сериозни проблеми, въпреки ниските концентрации на SLS във всяко средство.

Особено са опасни сулфати в състава на кремовете и друга козметика, която дълго остава върху кожата, а също и в средствата за измиване и почистване на грим, защото много от жените използват за почистване на грим средствата за лице.

Поддавайки се на реклама, не си струва да използвате сулфатните шампоани за лекуване на пърхот, сърбеж и лющене. Защото такива шампоани сами могат да провокират тези последствия. За съжаление, такива шампоани са повечето. Полезните компоненти лекуват кожата на главата, а сулфатите отново я дразнят. Получава се затворен кръг.

Сулфатите дават обилната пяна, затова и толкова добре се пенят сулфатните шампоани, гелове, сапуни и пяна за вана в сравнение с органичните. Спомнете, шампоаните от детството ни,  те толкова лошо се пениха, но не изсушаваха косата ни, и не ви се е налагало да миете главата си толкова често, колкото в наши дни.

Вие даже не можете да си представите, какво количество от хората страдат от кожни заболявания, колко хора вече не могат да си взимат душ. Толкова много кожата ни се е настрадала от използването на тези средства, че даже водата от чешмата предизвиква раздразнение и това не е преувеличение. За съжаление, кожните заболявания все по-често се появяват и при малките деца. Тяхната кожа още от раждането я мъчат с различна химия, в това число и така наречените “детските” средства.

Не е винаги върху тубата се изписва пълният състав, пишат само активните компоненти. А пълният състав остава върху хартиената опаковка. Често го крият под двойният залепващ се етикет, пишат с много ситен шрифт, който се чете само с лупа, залепват го отгоре с други етикети.

Четете състава при избора на козметика. Само така вие ще можете да обезопасите своята кожа и здравето.

 

 

Вашият коментар