Разлика между ОРГАНИЧЕН (БИО) и НАТУРАЛЕН продукт

Напълно убедено и осъзнато можем да кажем, че в наши дни са повече хората, които си дават ясна сметка, че голяма част от продуктите на пазара носят рискове за здравословното им състояние. Съвременното консуматорско общество е белязано от лошата практика да се произвежда в огромни количества и със съмнително качество – процес, подпомаган от меркантилността, безгрижието и отсъствието на морал по отношение на здравето на хората и на природата.

На фона на ежедневните новини за опасни продукти на пазара или пък за порочните практики на козметични гиганти в световен мащаб все по-популярни стават понятия като „био-” и „натурален”. Каква е разликата между био- и натуралните продукти? Отчетлива.

ORGANIC или BIO са всъщност две обозначения за един и същ вид продукти. Във Великобритания и в почти всички англоговорящи страни на етикетите пише Оrganic, а в Германия и в по-голямата част от Континентална Европа – Bio.

В българското законодателство за еквивалент на популярното на Запад определение “органик” се приема “био”, въпреки че в някои случаи остава ползването и на “органичен”. Тук двете думи “био” и “органичен” се използват като синоними.

Продукти, носещи етикета „Натурален“,не бива да се приемат като „Био (органичен)“. Тези две определения не са равнозначни – натуралните не използват изкуствени добавки или оцветители и са обработени минимално, но с това се ограничава тяхната специалност. При тях няма изисквания като това да не се използват пестициди при отглеждането им.
Биопродуктите, или още органичните продукти, се произвеждат съгласно строги принципи. Един от тях изисква храните да са плод само на биологично земеделие. Това означава, че при отглеждането им не са използвани синтетични торове, генно модифицирани организми, хормони, повечето пестициди и антибиотици. За да отговаря един продукт на понятието „био-”, той трябва да бъде отгледан съобразно с естествените сезонни цикли, плодовете и зеленчуците да се берат след пълното им узряване, а земеделието е да базирано на периодично редуване на културите. Друго условие е биопродуктът да бъде пакетиран и съхраняван в екологично чиста среда и по начин, който не влошава вкусовите му качества.

Биологично фермерство означава още, че животните са били хранени с биологична храна и са им били осигурени нормални условия на живот – достатъчно пространство и на открити места, хомеопатично лечение и т.н. Осигуряването на висок стандарт на отглеждане на животните е съпроводено с редовни и стриктни ветеринарни проверки. Напълно забранено е инжектирането на животните с растежни хормони и антибиотици!

Според утвърдените международни стандарти, за да бъде един продукт „био-”, той трябва да съдържа най-малко 95 % продукти, отговарящи на нормите за органично производство. Ако съдържанието на органични съставки падне до минимум 70%, на етикета на храната задължително трябва да пише „произведено с органични съставки”. В България биопродукт е всеки продукт, съдържащ в над 98% от тегловата си част хранителни съставки със сертифициран биопроизход.

По-високата цена на биохраните се дължи на по-високите разходи за отглеждане, съхранение и пакетиране, по-интензивния труд, заменящ употребата на химикали, както и разходите за опазване на околната среда.

В България биосегментът се разраства, защото хората оценяват здравословните храни, произведени без намесата на химията. Разликата в цените между биохраните и висококачествените конвенционални продукти е средно 40 %. Биохраните обаче имат с до 40 % повече витамини в сравнение с традиционните. Биомлякото например е с 60 % повече витамин Е… и със сигурност е мляко.

Първата цел на биоземеделието е да произвежда, без да разрушава. То възстановява естественото плодородие. По този начин Вие не само се наслаждавате на качествени продукти, но инвестирате в опазването на природата.

Защо да предпочитаме био продуктите

Няма категорични доказателства за това, че биопродуктите са по-здравословни от обичайните. Хората, които отдават предпочитание на органичните производства, обясняват избора си с усещането, че този тип храни са по-безопасни, тъй като при отглеждането им не се прилагат химикали. И все пак скорошни проучвания върху здравословните предимства на органичното мляко наклониха везните към биохраните. Според получените данни органичното мляко съдържа по-високи нива на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и витамини в сравнението с конвенционалното мляко. Друго изследване сочи, че консумацията на биохрани води до повишаване на приеманите антиоксиданти и намалява излагането на токсични тежки метали.

  1. Здравословни са!

Като цяло, тези продукти са по-богати на витамин С и важни минерали: калций, магнезий, желязо, хром. Био млякото например съдържа повече мазнини от типа омега 3, витамин Е и витамин А (бета каротин). В него има 80 % повече антиоксиданти. Органичните плодове и зеленчуци съдържат с 40 % повече витамини и минерали.

Отгледани без изкуствени торове и пестициди, био продуктите удължават живота, здравето и предпазват сърдечно-съдовата система.

  1. Вкусни са!

Много хора намират био храните за по-вкусни, може би защото те следват естествен ритъм на растеж, имат по-малко съдържание на вода и са отглеждани без химикали. Все повече качеството и вкусът са по-важни за хората от ниската цена.

  1. Нямат пестициди

Най-добрият начин да избегнем опасните пестициди (над 440 са те в конвенционалното земеделие), е да се храним с био храни.

  1. Без ГМО са!

Животните, отглеждани по конвенционални методи, често се хранят с ГМО култури. От тях по-късно освен месо се произвеждат и млечни продукти. За щастие, ГМО-тата са забранени в био производството.

  1. …и без антибиотици

70 % от антибиотиците в животновъдството се дават на здрави животни с превантивна цел и за стимулиране на растежа. В био животновъдството обаче рутинното използване на антибиотици е забранено.

И още:

Био продуктите са ориентирани към една по-чиста околна среда. Премахването на токсините от селското стопанство пести много пари на държавата за пречистване на питейната вода от химикали и пестициди.

Био храната има доказан произход, тя се инспектира редовно, а изискванията към нея са зададени от законите на Европейския съюз. Био стандартите са със специална грижа за животните, които се отглеждат при естествени условия и се хранят с чиста и натурална био храна. Био земеделието подпомага био разнообразието, причинява по-малко замърсяване, генерира по-малко въглероден двуокис.

Натурални продукти: Хората, които предпочитат натурални храни, вярват, че прекаленото обработване на храната води до намаляване на полезните й качества.

Цената на здравето

Стриктните принципи и изисквания за отговорно отношение към природата са предпоставка за по-трудоемкото производство на биопродуктите и съответно за по-високата им цена. Биопродуктите са по-скъпи поради това, че:

  • отсъствието на синтетични пестициди води до по-малко добиви
  • трудоемкостта на производството е предпоставка за по-малък брой биоферми, а това означава и за по-високи транспортни разходи
  • изискват повече разходи за производство и сертификация.

 

 

 

Вашият коментар